COTOPAXI

Gegevens: De Cotopaxi is een stratovulkaan die 5897m hoog is, 60tal km ten zuiden van de hoofdstad Quito in de provincie die eveneens de naam Cotopaxi draagt. In het Quichua betekent het woord Cotopaxi: "Nek van de Maan".
Door de mooie kegelvormige structuur wordt het veelal gezien als een van de mooiste vulkanen van Zuid-Amerika. De vulkaan maakt deel uit van een Nationaal Park, dat ook door toeristen te bezoeken is.
De Cotopaxi is de tweede hoogste berg in Ecuador, de eerste is de Chimborazo die 6310m hoog is. De derde hoogste in Ecuador is de Cayambe met 5790m en de Antisana met 5752m de vierde hoogste. Deze twee laatsten zijn vaak te zien tijdens de beklimming vanaf de noordzijde. Van op de top kan ook de Chimborazo te zien zijn.  
De cotopaxi is niet de hoogste actieve vulkaan zoals men zegt, twee vulkanen op de grens van ArgentiniĆ« en Chili zijn hoger en actief.



Uitbarstingsgevaar: Sinds 1738 hebben er 50 uitbarstingen plaatsgevonden. De vulkaan wordt  omgeven door verschillende valleien die zijn gevormd door de modderstromen. De lokale bevolking rondom de vulkaan heeft zich op een riskante plaats gevestigd. Het stadje Latacunga werd al minstens twee keer in haar geschiedenis van de kaart geveegd door een uitbarsting van de Cotopaxi. In 1744, 1768 en 1877 waren de meest spectaculaire uitbarstingen. Bij de uitbarsting in 1877 raakte een gletsjer los, waardoor een modderstroom tot 100 kilometer ver het land in gleed. In 1903 en 1904 waren er kleinere uitbarstingen, en in de jaren '70 werd er voor het laatst enige activiteit gemeten. Toch wordt de vulkaan zeker niet als dood beschouwd. Door geologen wordt verwacht dat de vulkaan binnenkort weer tot uitbarsting zal komen, aangezien hij historisch gezien een 100-jarige uitbarstingcyclus heeft. Hoewel de vulkaan actief is, is het toch de meest beklommen berg van Ecuador. Een oorzaak van die populariteit is waarschijnlijk de relatief eenvoudige bereikbaarheid van de vulkaan vanuit Quito.


Eerste pogingen: De eerste Europeaan die de vulkaan probeerde te beklimmen was Alexander von Humboldt, in 1802. Hij bereikte echter de top niet: hij kwam tot een hoogte van 4500 meter. In 1872 was het de Duitse geoloog Wilhelm Reiss die als eerste Europeaan de top bereikte. Hij beklom de Cotopaxi, vergezeld door zijn Colombiaanse compagnon Angel Escobar, vanaf de westzijde. Tien jaar later beklom de Engelsman Edward Whymper de vulkaan vanaf de noordzijde. Deze route wordt nog altijd gezien als de normale route naar de top.

De yanasaca of grote rots laten we links liggen

De beklimming: De cotopaxi beklimmen is technisch gezien gemakkelijk tot middelmatig. de beklimming start meestal vanuit het basis kamp op 4800m rond 12u s' nachts. Als er bij de aanvang niet veel sneeuw ligt moeten de klimijzers op de gletsjer zeker aan de schoenen worden gebonden. Ook een ijshuweel is nodig voor extra evenwicht op steilere stukken en voor het maken van platformpjes om de voeten te plaatsen op het harde ijs.
De gletsjer van de cotopaxi, een van de weinige gletsjers in Ecuador, begint op 5000m hoogte. Al snel worden grote spleten vermeden langs een gekend en veelvuldig gebruikt traject.
De beklimming duurt ongeveer 6-8 uren en de afdaling ook nog eens 3-4 uren. Klimmers worden steeds begeleidt door plaatselijke gidsen met heel wat ervaring en een erkende vergunning door het Ecuadoriaans klimagentschap.


De noordkant met zicht in de krater: het hoogste punt is bereikt.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten